Vecht & Venen

Terugblik excursie Katwijk

Op vrijdag 20 augustus reden we met 2 auto`s naar Katwijk om daar de kwekerij Festina Lente te gaan bezoeken.

Deze excursie pakte anders uit dan oorspronkelijk gepland was. We zouden namelijk eerst een tuin in Leidschendam gaan bezoeken, genaamd: Heesterlust en daarna naar Katwijk  gaan. Heesterlust is regelmatig geopend voor bezoekers, vooral in het voorjaar en de vroege zomermaanden. Voor (grotere) groepen is er wel de mogelijkheid om de tuin ook later nog te bezoeken, maar, helaas, ons groepje bestond maar uit 6 personen. Dus dat ging niet door.

Dus vertrokken we om 12.00 uur naar Katwijk, dan zouden we daar op de afgesproken tijd, zo rond 13.00 uur aankomen. En wellicht konden we daarna ook nog een theetuin in Noordwijk bezoeken of huiswaarts rijdend naar de Kwekerij Morning Glory in Aalsmeer. Tips van ons nieuwe bestuurslid Cees Bon. 

Het liep weer wat anders. Onze auto had een navigatiesysteem die niet erg bij de tijd was, dus wij verdwaalden behoorlijk, Katwijk werd maar niet gevonden. Wel hebben we door veel mooie plaatsen gereden, Heemstede, Noordwijk en vele andere plaatsen. Prachtige omgeving daar. Enfin, na 2 uur rijden eindelijk in Katwijk beland en troffen we daar de anderen van ons gezelschap. 

Nu over de veelgeroemde kwekerij Festina Lente, ook door mij.  Zij hebben sinds kort ook een rubriek in ons landelijke blad Groei&Bloei. Ik ken ze van markten in het land waar zij hun planten verkochten, o.a. in Weesp. Inderdaad niet alleen de standaard plantjes. 

Wij waren wat teleurgesteld, het was allemaal wat rommelig, veel verdroogde planten in de verkoop afdeling. Bijzondere planten, ach dat weten we wel, iedere kweker roemt zijn aanbod aan bijzondere planten. Ook hier. Er waren wel wat planten die ik nergens anders kon vinden, zoals het echte parelgras, Sporobolus heterolepis. De showtuin vond ik erg mooi, mooie combinaties voor het inrichten van borders. De pluktuin vonden wij allemaal wat minder, veel opschot noemden wij dat, venkel, hoge fijnstraal, solidagio,  weinig soorten zoals dahlia`s, rozen, echinacea`s, die een boeket wat volume geven.  En we piepten wat over de prijs voor een dun stengeltje, 0.75 euro. 

Ach, misschien was het de tijd van het jaar, dat we deze kwekerij bezochten, dat we niet zo enthousiast zijn. Het tuinseizoen liep toch een beetje ten einde. En veel planten  waren uitverkocht. En een kwekerij beginnen aan zee, dat moet toch een uitdaging zijn. 

De sfeer op de kwekerij was goed, het personeel en de eigenaressen waren zeer behulpzaam. 

Ik ga er zeker nog een keer naartoe, in een ander seizoen van het jaar. Ze hebben zeker een toevoeging voor onze tuiniers. Zie het zaad voor de een jarigen die wij nu weer kunnen aanschaffen via G&B. Dat is toch hun specialiteit.

Met ons gezelschap is het goed afgelopen, verdwalen, niet echt enthousiast over Festina Lente, geen tijd voor bezoek aan andere kwekerijen, theetuinen etc. Dan maar de boulevard op en een lekker drankje nemen bij een strandtent. Heerlijk uurtje daar doorgebracht met elkaar. De zon scheen en geen gezeur over niet gehaalde doelen. Mensen die tuinieren zijn er wel mee bekend, dat niet alle (tuin-)plannetjes lukken.  

Herma