Vecht & Venen

Terugblik Bollenlezing

Een klein groepje van negen personen - waaronder drie leden van het bestuur - was op zes november naar ’t Web gekomen. Een lezing over bollen door de firma Van Tubergen stond op het programma. Jammer dat er zo weinig belangstellenden waren want de wegblijvers hebben iets gemist: het enthousiasme waarmee de heer en mevrouw Van Tubergen vertelden over hun zaak, de vele dia’s die we zagen en natuurlijk niet te vergeten de vele bollen die meegebracht waren en die voor een prikje gekocht konden worden. Van ‘gewone’ bollen van tulpen tot exclusieve saffraankrokussen die hun gewicht in goud waard zijn. Ook vele soorten botanische bollen en als ik iets heb geleerd is het wel dat als ik de volgende keer bollen koop dat botanische
bollen zullen zijn.

U weet dat natuurlijk allang maar ik heb nu pas begrepen wat hetverschil is. Haalde ik elk jaar de bollen uit
mijn tuin om ze later in het najaar weer te planten kreeg ik toch steeds minder bloemen. Geen botanische bollen, blijkbaar. Die hoef je niet op te graven, die laat je staan en die vermeerderen zich vanzelf. Denk aan de sneeuwklokjes, de narcissen die steeds weer overvloedig terug komen. De niet botanische tulpenbollen scheiden een stof af die er voor zorgt dat ze het jaar daarop niet meer bloeien. Wil je ze nogmaals laten bloeien dan moet je ze opgraven en ergens anders weer planten en er tevens voor zorgen dat dat niet op ene plaats gebeurt waar je andere bollen net uitgehaald hebt. Op een eigen kweekveld worden vele planten gekweekt om te zien welke variëteiten het het beste doen.

Ook de opslag van de bollen was nieuw voor mij. Leg ik mijn bollen allemaal in de schuur, net niet vriezend, blijken er diverse afdelingen in de pakhuizen van Van Tubergen te zijn. Sommigen verwarmd op kamertemperatuur , anderen gekoeld op koelkast waarden en al tijdens de opslag wordt op de kisten aangegeven waar de saffraancrocusbollen later heen gaan, wie de bestellingen gedaan heeft en worden om het bedrijf goed te runnen, duidelijke opstel- plaatsen van de bollen gemaakt. Met een paar man worden dan later de bestellingen uitgeleverd. Een bedrijf dat min of meer toevallig in handen kwam want de mogelijkheid om een bedrijf over te nemen kwam eigenlijk meer als toeval langs bij de van oorsprong zijnde vrachtwagenchauffeur .

Na wat wikken en wegen, praten met zijn vrouw besloot dhr Van Tubergen de zaak over/aan te nemen. Dat dat geen slecht idee was blijkt wel uit de vele klanten die wereldwijd verspreid wonen, van sir Elton John tot de Keukenhof. Over de Keukenhof gesproken, we werden ook vergast op prachtige plaatjes van die Keukenhof waar de firma Van Tubergen ieder jaar een groot stuk mag beplanten. U kent ze vast wel die plaatjes van een bloemenzee.

Een kleurenpracht die op een volgende dia volledig weggevaagd was. Op die dia stond de toestand zoals die in het najaar is. Afgegraven grond, leeggelopen vijvers en enkel wat stokken om de verschillende bedden aan te geven die opnieuw ingeplant gaan worden met duizenden bollen. Handwerk om een uithangbord voor de bollenteelt te zijn in de paar weken die de Keukenhof per jaar open is.

In het komend voorjaar zullen we een excursie organiseren naar de stand van Van Tubergen op de Keukenhof waarbij we uitleg krijgen over de beplanting, de soorten bollen en waarna we daarna langs gaan bij het bedrijf in Heemstede. Dus let op; in de volgende VechtRoos komt een stuk over die kleine excursie. Eentje om van te smullen. Hans Grooten.