Fruitbomen snoeien

Ook dit jaar organiseren wij weer een cursus  FRUITBOMENSNOEIEN en wel op zaterdag 10 februari 2024 bij Hoveniersbedrijf Degenkamp, Zandpad 72 te Breukelen.

Deze cursus wordt gehouden onder de deskundige leiding van, onder meer, Brenda Neal en Adri Degenkamp en is toegankelijk voor leden en niet-leden.

Een tuin is niet compleet zonder fruitbomen en -struiken. Voor een goede opbrengst is een juiste snoei belangrijk. Eerder vruchten, mooiere vruchten, sterkere boom. Het wegnemen van zomaar wat takken is af te raden. Nog erger is het kortwieken van de bomen en struiken. De boom reageert hierop met extra groei; wildgroei. Hoe sterker deze wildgroei is, hoe meer de struik of boom zich verbost.  Een dichte bos takken zonder vorm en vrucht. Snoei wordt toegepast om een goede struik- of boomvorm te verkrijgen en te behouden. Het zorgt er tevens voor dat de vruchtzetting wordt gestimuleerd. Natuurlijk kun je een boek aanschaffen over snoeien. De praktijk wijst echter uit dat het zien snoeien veel beter werkt. Bovendien mag men zelf, onder deskundig toezicht, mee snoeien. Vooral dit laatste is zeer aan te bevelen en werkt snoeiangst verminderend. Neem dus vooral een snoeischaar mee.

Traditiegetrouw wordt de ochtend begonnen met een stukje theorie, ditmaal van Jaap Gelderloos, onder het genot van een kopje koffie of thee, zoals vanouds aangeboden door de firma Degenkamp. Het is aan te raden warme kleren aan te doen. Vooral goede schoenen of laarzen met dikke sokken en handschoenen. Ook als de zon schijnt kan het best koud zijn in deze tijd van het jaar, vooral als je een tijdje stil staat.

Aanmelden   Tel. 0651-205 455 of op jog(at)stroomzicht.nl, graag voor 18 januari                Datum:           Zaterdag 10 februari 2024, aanvang 10.00 uur tot ca. 12.30 uur

Adres:   Zandpad 72, Breukelen

Kosten:           Leden E. 2,50 (pasje tonen s.v.p.), niet-leden E. 17,50