Excursies Groei en Bloei afdeling Vecht en Venen.

KLEINE EXCURSIE VELUWE

De excursie die voor eind oktober gepland stond naar Museum Voorlinde en de Japanse tuin op landgoed Clingendael gaat definitief niet door. De entree voor het Museum bedraagt momenteel E. 24,50 en daar komen dan de reis- en parkeer kosten nog bij. Dat vinden wij wel erg aan de prijs en wellicht wordt er nog gewerkt met tijdsloten i.v.m. Corona, testen en QR-codes om binnen te mogen etc.

Daar we toch graag nog even op pad willen, hebben we besloten om op vrijdag 5 november het

Park de Hoge Veluwe te gaan bezoeken. De Veluwe in hersttooi, hopelijk. Marianne Leicher, oud bestuurslid van onze vereniging en sinds enkele jaren woonachtig in Otterlo, met een mooie ingang tot het Park bij haar om de hoek, wil ons gidsen door voor te rijden met de auto. Ook een buurvrouw van Marianne gaat mee, zij is jarenlang gids daar geweest. Ook zullen zij stukken met ons mee wandelen, zodat wij de mooiste paden en laantjes niet kunnen missen,

De entree is 11 euro p.p. en voor wie de auto mee het park wil nemen komt er nog ca. 7 euro bij. Dat gaan wij doen, we willen zoveel mogelijk zien. Wil iemand naar het museum Kroller-Muller dan is een museumjaarkaart handig. Het museonder is ook een een aardig museum daartegenover over het ontstaan van de Veluwe, de grondsoorten, beplanting en fauna.

Wel prettig als het goed weer is! Bij storm en zware buien gaat het niet door.

We gaan weer carpoolen vanaf de Markt in Breukelen om 09.15 uur,

Daar dit een spontane actie is, nu Voorlinde etc. niet doorgaat, hebben we alle gegevens wat betreft het programma en de kosten nog niet paraat.

Deze aankondiging ben ik nu in vliegende haast aan het schrijven, aangezien de Vechtroos uiterlijk morgen naar de drukker moet, wil die eind deze maand of begin oktober bij u op de mat liggen.

Nadat we deze excursie verder hebben voorbereid, ontvangen de leden per e-mail hierover van ons bericht. De leden zonder computer zullen we telefonisch op de hoogte brengen.

Herma

Rondleiding: Voedselbos Oostwaard

Europese primeur, wonen in je eigen voedselbos.

Utrecht krijgt een zogeheten voedselbos in de woonwijk Rijnvliet in Leidsche Rijn. Dat zo`n bos volledig wordt geintegreerd in een woonwijk is een primeur voor Nederland en Europa.

De gemeente Utrecht maakte de plannen voor de inrichting van het voedselbos onlangs officieel bekend. Het bos moet 15.000 m2 groot worden. Voor bewoners en bezoekers van Rijnvliet moet het voedselbos een plek worden om te wandelen, spelen en genieten van de natuur. Op zoveel mogelijk plekken komen bomen, struiken en planten die eetbare vruchten/noten dragen. Dit voorjaar start de aanleg van het noordelijk deel van het voedselbos, dat grenst aan een basisschool en de Metaal Kathedraal. Na ca. 2 jaar zal er geoogst kunnen worden, stelt de gemeente.

De bewoners van de Rijksstraatweg en de Metaal Kathedraal kwamen met het idee om in Rijnvliet dit voedselbos aan te leggen.

(Tekst): AD.

Nu hoeven we niet zo lang te wachten om een voedselbos in onze omgeving te gaan bekijken.

In Maarssen aan de Oostwaard tussen Oud-Zuilen en Maarssen-Dorp zijn Hans en Saskia Peek, wonende op de mooie boerderij, ook genaamd Oostwaard, in 2015 begonnen met het aanleggen van een voedselbos.  Met vele vrijwilligers hebben zij in zeven weekenden het voedselbos aangeplant op 2.5 ha. biologisch grasland. Er staan nu ongeveer 15.000 bomen en struiken, aanjagers genaamd en wel 200 verschillende eetbare gewassen. Na 5 groeiseizoenen wordt het voedselbos al aardig volwassen.

De oogst bestaat uit heel veel eetbaars: hazel- en amandelnoten, vijgen, honing-, olijf-, duindoorn en vlierbloesembes, ook de bloesem hiervan kan in lekkere gerechten worden verwerkt. Hoef ik u niet te vertellen uiteraard. Wie van ons heeft nog nooit vlierbessenwijn (niet altijd gelukt) of siroop gemaakt. De kleine berenklauw, bloemen van de Judasboom en de Anna Paulownaboom, nashi-peer en de toona sinensis (franse uiensoepboom), de szechuanpeper, tsja dat is een ander verhaal, geen idee wat je daarmee kunt.

De komende jaren zal er nog meer worden aangeplant en zal de oogst alleen maar groter worden. Ze zijn ook bezig met het realiseren van de Winkel van Oostwaard met een cultuurpodium in de stal. Ach, wat snakken we allemaal naar weer een beetje cultuur, dit terzijde. Naar verwachting dit jaar open, bezoekers/inwoners kunnen dan veel lekkers uit het voedselbos en andere streekproducten komen kopen of gebruiken. Ook is er begonnen met de aanleg van een moestuin.

Ik heb ze verzocht om een rondleiding aan ons te geven in juni, maar daar is die weer: Corona. Zij zullen later contact met mij opnemen over de datum en het mogelijke aantal bezoekers. Dus die kunnen we nog niet vermelden in deze Vechtroos. Wanneer bekend zal Natalie de datum vermelden in een mail aan onze leden, waarna u zich kunt opgeven bij mij op hermavanvliet(at)gmail.com. of per telefoon 06.13619324.

Wilt u zelf gaan kijken, neem dan contact op met voedselbosoostwaard(at)gmail.com. Ze zijn ook op Facebook te vinden.

Herma