Vecht & Venen

Excursies Groei en Bloei afdeling Vecht en Venen.

Op donderdag 13 april gaan we op bezoek bij Hortus Bulborum in Limmen.

De Hortus Bulborum heeft als enige tuin ter wereld een enorme collectie van historische voorjaars-bolgewassen. Ruim 4500 verschillende soorten tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en Fritillaria’s tonen in het voorjaar hun prachtige kleuren.

De Hortus Bulborum, waarvan de basis in 1924 werd gelegd door de Limmer schoolmeester Pieter Boschman, geeft een interessant overzicht van de ontwikkeling door de eeuwen heen van deze grenzeloos populaire voorjaarsbloemen.

We worden rondgeleid door een gids die ons gaat vertellen over de enorme collectie historische bolgewassen. Er is een unieke verzameling bloembollen die dateren van ver voor 1900, waarvan de oudste soorten stammen uit de 16 e eeuw.

Ook kunnen we de bekende “zomerschoon” tulp uit de tulpenmania van rond 1620 bekijken. En zo lopen we letterlijk door de ontwikkeling van de vele soorten door de eeuwen heen.

Aansluitend gaan we op loopafstand naar de oude PKN kerk. Deze monumentale kerk uit 744 (die uiteraard eerst katholiek was) gaan we met de koster bezoeken. We gaan daar ook lunchen voor wie daar behoefte aan heeft.

De entree voor het Bulborum is €5,50.

De lunch incl. soep is €12,00.

Graag het voor u van toepassing zijnde bedrag vooraf overmaken aan de penningmeester. Verzamelen om 10.00 uur op de markt in Breukelen. Rond een uur of twee zijn we weer terug. Benzine kosten €9,50per auto, af te rekenen met de chauffeur.

Uiterlijk voor 1 April opgeven info@bonfleur.nl of 06 22991456.

Graag tot 13 april! Kees Bon

Excursie Nardinclant

Op vrijdag 19 mei bezoeken we het landgoed Nardinclant, gelegen aan Houtweg 25 in Laren.

De tuin van 2.7 ha. Is aangelegd rondom een grote villa. De familie Blokker heeft hier heel wat jaren gewoond. In 2019 is het landgoed verkocht aan de familie Van Steenis. De villa die we nu zien is van 1938 (herbouwd na een brand).

Het basisontwerp uit 1915 van de tuin is van Leonard Springer. In de tuin staan veel hoge bomen, een siertuin met vijver, berceaus, een pergola (de oudste van Nederland) en een ijskelder. De nieuwe eigenaren hebben de tuin gerestaureerd en ook nieuwe elementen toegevoegd.

Weinigen kennen nog het begrip Nardinc: Nardinclant is letterlijk de oude middeleeuwse naam van gebied; land van Naarden, Gooiland, `t Gooi

We worden rondgeleid door de Peter Prinssen, gids en historisch onderzoeker en misschien zien we ook nog wel de “head gardener”, klinkt toch leuker dan de tuinbaas en ontwerper, Sjoerd Weiler.  De tuin wordt ook wel Amsterdam Garden genoemd, website: amsterdamgarden.com.

De entree is gratis maar voor de rondleiding betalen we 4,50 euro p.p. 

Hier wordt koffie geschonken.

Hierna gaan we naar het Singer Museum, ook in Laren aan de Oude Drift 1, om de daar enkele jaren geleden door Piet Oudolf aangelegde tuin te bekijken. De voormalige tuin is ooit ook ontworpen door bovengenoemde Leonard Springer.

In het Singer is een leuk tuincafe, hier zouden we kunnen lunchen voor wie dat wil, wat broodjes van thuis meenemen kan natuurlijk ook. 

We gaan carpoolen en vertrekken om 10.00 uur vanaf de Markt in Breukelen. Graag aanmelden voor 1 mei op hermavanvliet(at)gmail.com of per telefoon: 06 13619324. Wilt u dan ook vermelden of u wilt rijden of MEE wilt rijden. De bijdrage voor de chauffeur is 3 euro. Eventuele parkeerkosten worden omgeslagen door de inzittenden van de auto.

Uw aanmelding is definitief na betaling van euro 4,50 o.v.v. Nardinclant op rekening NL83 TRIO 0390347108, afd. Vechtstreek KMTP.

Open Tuinendag Utrecht.

Op zaterdag 1 juli 2023 vindt de twaalfde Open Tuinendag Utrecht plaats.

“Verscholen achter gevels en poorten van de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groende oases van rust en vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur. Iederee tuin heeft een uniek karakter, of het nu gaat om grote tuinen van instellingen of kleine particuliere, verborgen hofjes en pandhoven, tuinen met sobere architectuur, of tuinen met beelden en vijvers. Tijdens deze dag worden ongeveer 50 bezienswaardige tuinen opengesteld. Een unieke gelegenheid om van deze bijzondere tuinen te genieten die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn”. Tekst: website organisatie Open Tuinendag.

Deze tekst lezende gingen mijn gedachten terug naar enkele jaren geleden toen wij 1 van de Open Tuinendagen in Amsterdam bezochten. Wat een leuke dag hebben we toen beleefd.

Dus nu maar eens wat tuinen in Utrecht bezoeken?

Geef u op als u mee wilt per mail: hermavanvliet(at)gmail.com of telefonisch 06 13629324,

graag uiterlijk op 15 mei.  Wij zullen een passe-partout voor de deelnemers bestellen, deze kost 15 euro per persoon. Graag dit bedrag overmaken naar de penningmeester op rekeningnummer NL83TRIO 03900347108 t.n.v. afd. Vechtstreek KMTP. Uw aanmelding is pas definitief na de bijschrijving. 

We gaan met de trein naar Utrecht en verzamelen boven op het perron om 09.35. De trein vertrekt rond 09.50. Anderen kunnen opstappen in Maarssen of welk station het dichts bij is Een retour Utrecht kunt u kopen digitaal of in bv. Breukelen beneden naast de trap.

Mocht u vervoer nodig hebben naar station Breukelen, laat het me weten bij de aanmelding.

Herma