Vecht & Venen

Excursies Groei en Bloei afdeling Vecht en Venen.

Excursie naar de Historische Tuin in Aalsmeer met vaartocht

De Historische Tuin geeft een overzicht van de Aalsmeerse tuinbouw vanaf ongeveer 1600 tot 1960. Wij bezoeken dit icoon met een gids. In historische volgorde vind je de teelten van fruit, bomen en aardbeien. Ook maak je kennis met vormculturen, sierheesters, rozen, trekheesters, buitenbloemen en perkgoed. Tenslotte zien we hoe de teelt van snijbloemen en potplanten in bakken en kassen is begonnen. De historische ontwikkeling is in omgekeerde volgorde gerealiseerd. We beginnen bij binnenkomst in omstreeks 1960 en lopen vervolgens langs het – ongeveer 450 meter lange – tuinpad terug in de geschiedenis.

In de tentoonstellingskas vinden we de Aalsmeerse tuinbouwgeschiedenis tijdens de periode 1600 tot circa 1960. De vaste expositie geeft een goede indruk van het harde kwekersbestaan in Aalsmeer.

De rozenkas met meer dan vijftig variëteiten laat zich het beste omschrijven als een ware geurexplosie. Binnen de glazen ommuring kun je ervaren hoe heerlijk de rozen ruiken.

In de prachtige veilingruimte doet de uit de dertiger jaren stammende ‘Jugendstil’ veilingklok uit 1930 van de vroegere Aalsmeerse veiling Bloemenlust nog perfect dienst. Hier vinden regelmatig veilingen plaats.

Ongeveer halverwege het hoofdpad richting de Ringvaart, bevindt zich de bijenstal.

Er is ook een tuinwinkel met eigen producten, die met liefde, zorg en deskundigheid zijn gekweekt. Bloemen en planten, maar ook biologisch geteelde groente en fruit, veelal oude soorten. Ook diverse jams, chutneys, honing van het bijenvolk, Stiense bonen en Dahliaknollen.

 

De geur van oude rozensoorten opsnuiven of uitvinden waar een “kruipin” voor diende? Dat en nog veel meer kunt u o.a. verkennen in de oude opstallen (bouwwerken) van de Historische Tuin.
Hieronder een korte opsomming.

  • Snijbloemen- en potplantenkassen
  • Bakken (enkele en dubbele) met ketelhuis en put
  • Helling met vaartuigen en botenhuis
  • Cokeshok
  • Ramenhok (Barnum)
  • Flettehok
  • Schuilhut 

Vaartocht over de Poel

De geschiedenis van Aalsmeer begint rond 1100 en daar start de schipper dan ook zijn boeiende verhaal. Wat volgt is een ware ontdekkingstocht door nauwe slootjes en over brede wateren. Een unieke rondtocht in een open boot waarbij u behalve van het verhaal natuurlijk ook volop kunt genieten van de natuur, het water en de wind in de haren.

 

We verzamelen op de Markt in Breukelen om half tien, de rondleiding in Aalsmeer start met koffie om 10 uur. Wanneer u opgehaald wil worden geef dat even door, het is geen probleem. We zijn weer terug aan het begin van de middag. 

Aanmelden bij Jaap Gelderloos, JOG(at)Stroomzicht.nl of 0651-205 455. Na aanmelding graag € 20 overmaken op NL83TRIO390347108 Triodos-bank t.n.v. Afd. Vechtstreek Kon. Mij. T.P. onder vermelding “Aalsmeer”. Met degene met wie u meerijdt kunt u de carpoolkosten delen.

Het aantal deelnemers is gemaximeerd op 15, wie het eerst komt, het eerst maalt!!