Vecht & Venen

Bezoek De Theetuin in Weesp

Bezoek De Theetuin in Weesp, vrijdag 12 april 2024, 10.30 uur

Met koffie en taart 

Zet het vast in uw agenda, het bezoek aan De Theetuin van Jacqueline van der Kloet in Weesp op 12 april. Ossenmarkt 34 A in Weesp. Volgens de filosofie van Jacqueline van der Kloet wordt de basis van een aangename tuin gevormd door een in hoofdlijnen eenvoudig en helder ontwerp en een uitgebalanceerde beplanting. De beplanting speelt in al haar projecten een essentiële rol en bestaat uit een basis van hagen, bosschages en bomen die het frame van de tuin vormen.

Daarbinnen is er ruimte voor detaillering in de vorm van lagere beplantingsvakken zoals vlakken met bodembedekkers of borders. Met name in de borders komen alle beplantingsgroepen aan bod: sierheesters, rozen, vaste planten, siergrassen, voorjaars-, zomer- en najaarsbloeiende bolgewassen en één- en tweejarigen.

De Theetuin van Weesp ligt op een van de vier bastions van deze oude vestingstad Weesp. Dit Bastion Bakkerschans dateert van 1674 en is omringd door een vestingwal met statige oude bomen. Deze  historische plek op de schans is een verstopte oase in het groen, een uitgelezen plek voor een romantische theetuin. Deze eerste theetuin van Nederland uit 1986 is opgezet en ontworpen door Jacqueline van der Kloet, Stan Gall en Niek Roozen. Zij zagen hier de perfecte locatie om hun droom te realiseren, een prachtige modeltuin, bijzondere planten en potten en een sfeervol theehuis. De tuin is inmiddels uitgegroeid tot een waar paradijs waar de echte tuinliefhebber zijn hart aan kan ophalen. De tuin is bekend in binnen- en buitenland.

Sinds het begin van haar loopbaan heeft zij in De Theetuin geëxperimenteerd met combinaties van vaste planten en bloembollen en daardoor een enorme kennis en ervaring opgebouwd. Jacqueline van der Kloet is betrokken geweest, en is dat nog, bij tal van spraakmakende tuinprojecten in binnen- en buitenland. Het is een voorrecht om haar zo dicht bij te mogen hebben. Of ze er zelf is op 12 april is nog ongewis, haar voorjaarstuin is er zeker. Na het bezoek aan de tuin krijgen we koffie met appeltaart bij de naastgelegen Theetuin Noot op de Ossenmarkt 34 in Weesp. 

Prijs inclusief de koffie met appeltaart € 10, over te maken onder vermelding “Theetuin” aan het u bekende Triodos account van onze penningmeester na uw aanmelding.

Opgeven aan JOG(at)Stroomzicht.nl zo spoedig mogelijk, maar in elk geval voor 30 maart. Wij rekenen op een grote opkomst! Wanneer u vervoer nodig heeft laat dat mij even weten.

Jaap Gelderloos