Vecht & Venen

Excursies Groei en Bloei afdeling Vecht en Venen.

Rondleiding: Voedselbos Oostwaard

Europese primeur, wonen in je eigen voedselbos.

Utrecht krijgt een zogeheten voedselbos in de woonwijk Rijnvliet in Leidsche Rijn. Dat zo`n bos volledig wordt geintegreerd in een woonwijk is een primeur voor Nederland en Europa.

De gemeente Utrecht maakte de plannen voor de inrichting van het voedselbos onlangs officieel bekend. Het bos moet 15.000 m2 groot worden. Voor bewoners en bezoekers van Rijnvliet moet het voedselbos een plek worden om te wandelen, spelen en genieten van de natuur. Op zoveel mogelijk plekken komen bomen, struiken en planten die eetbare vruchten/noten dragen. Dit voorjaar start de aanleg van het noordelijk deel van het voedselbos, dat grenst aan een basisschool en de Metaal Kathedraal. Na ca. 2 jaar zal er geoogst kunnen worden, stelt de gemeente.

De bewoners van de Rijksstraatweg en de Metaal Kathedraal kwamen met het idee om in Rijnvliet dit voedselbos aan te leggen.

(Tekst): AD.

Nu hoeven we niet zo lang te wachten om een voedselbos in onze omgeving te gaan bekijken.

In Maarssen aan de Oostwaard tussen Oud-Zuilen en Maarssen-Dorp zijn Hans en Saskia Peek, wonende op de mooie boerderij, ook genaamd Oostwaard, in 2015 begonnen met het aanleggen van een voedselbos.  Met vele vrijwilligers hebben zij in zeven weekenden het voedselbos aangeplant op 2.5 ha. biologisch grasland. Er staan nu ongeveer 15.000 bomen en struiken, aanjagers genaamd en wel 200 verschillende eetbare gewassen. Na 5 groeiseizoenen wordt het voedselbos al aardig volwassen.

De oogst bestaat uit heel veel eetbaars: hazel- en amandelnoten, vijgen, honing-, olijf-, duindoorn en vlierbloesembes, ook de bloesem hiervan kan in lekkere gerechten worden verwerkt. Hoef ik u niet te vertellen uiteraard. Wie van ons heeft nog nooit vlierbessenwijn (niet altijd gelukt) of siroop gemaakt. De kleine berenklauw, bloemen van de Judasboom en de Anna Paulownaboom, nashi-peer en de toona sinensis (franse uiensoepboom), de szechuanpeper, tsja dat is een ander verhaal, geen idee wat je daarmee kunt.

De komende jaren zal er nog meer worden aangeplant en zal de oogst alleen maar groter worden. Ze zijn ook bezig met het realiseren van de Winkel van Oostwaard met een cultuurpodium in de stal. Ach, wat snakken we allemaal naar weer een beetje cultuur, dit terzijde. Naar verwachting dit jaar open, bezoekers/inwoners kunnen dan veel lekkers uit het voedselbos en andere streekproducten komen kopen of gebruiken. Ook is er begonnen met de aanleg van een moestuin.

Ik heb ze verzocht om een rondleiding aan ons te geven in juni, maar daar is die weer: Corona. Zij zullen later contact met mij opnemen over de datum en het mogelijke aantal bezoekers. Dus die kunnen we nog niet vermelden in deze Vechtroos. Wanneer bekend zal Natalie de datum vermelden in een mail aan onze leden, waarna u zich kunt opgeven bij mij op hermavanvliet(at)gmail.com. of per telefoon 06.13619324.

Wilt u zelf gaan kijken, neem dan contact op met voedselbosoostwaard(at)gmail.com. Ze zijn ook op Facebook te vinden.

Herma

Kwekersbezoek

KLEINE EXCURSIE

Op  vrijdag 20 augustus gaan we een bezoek brengen aan Heesterlust, een tuin in Leidschendam van 1.5 ha. groot, gelegen aan de Stompwijkseweg 15. Om 10.30 uur zijn we van harte welkom, we krijgen een rondleiding en koffie/thee bij aankomst. “De eigenaresse mevrouw Van Peski-van Rossum begon 11 jaar geleden met de aanleg van een tuin op haar voormalige kwekerij, die ligt tegenover drie molens. Wat opvalt is de grote verscheidenheid aan bijzondere bomen en struiken, die met de plantenkennis van de eigenares op enthousiaste wijze en tot in detail wordt toegelicht. In de lengteas van de voortuin is een lange cascade aangelegd met een hoogteverschil van 2.5 m. Achter het huis ligt een “grand canal”, een rozentuin en een kweekgedeelte voor zomerbloemen en groenten. Een indrukwekkend en perfect onderhouden geheel.” Tekst: Nederlandse Tuinenstichting.

Tijdens ons telefonisch contact om deze afspraak te maken, zei Mw. Peski het jammer te vinden, dat we pas in augustus haar tuin kwamen bezoeken. De maanden daarvoor is de tuin zoveel mooier, volgens haar. Dat weten wij als geen ander, nu ik deze aankondiging schrijf is het 8 juni. Ik bezie mijn tuin, de rozen beginnen te bloeien, de pioenen, eigenlijk is de hele tuin een grote bloemenzee. 

Maar we moeten na Corona, waar niets kon, toch ergens weer beginnen. Maar de kwekerij die we hierna gaan bezoeken heeft ook een pluktuin en juli en augustus is daar weer een goede tijd voor. 

De Kwekerij, genaamd: De Werkplaats is onderdeel van de Festina Lente tuin in Katwijk aan Zee. Festina Lente betekent “haast je langzaam`` en dat mogen de planten daar doen, ze worden niet opgejaagd om snel te groeien en bloeien, dat geeft tevreden planten aldus de eigenaressen  Esther Schonenberg en  Joke Durieux .                                                            

Behalve de kwekerij is er  in 2012 een  bezoektuin aangeplant met planten die zij kweken en verkopen. Het is toch lastig om planten uit te kiezen als ze nog in een kleine pot staan. In de bezoektuin kunnen  de planten in de volle grond  uitgroeien, zodat je een goed beeld krijgt van de volwassen plant. Van het vroege voorjaar tot in de herfst zijn er planten die bloeien. Moerbedden dus, daar houden wij van toch?

Sinds 2001 kweken zij in de Werkplaats, eerst in Voorburg, nu in Katwijk,  niet alledaagse planten. Oorspronkelijke waren het vooral eenjarigen die werden gekweekt, of althans die zich in ons klimaat als eenjarigen gedragen. Inmiddels is het aanbod van vaste planten vele malen groter en zijn er kuipplanten, bollen en knollen en grassen toegevoegd. Voorwaarde is wel dat ze iets extra  moeten  hebben en vooral,  niet overal verkrijgbaar. 

 Dat geldt zeker voor de DIERAMA, ook wel genaamd “de hengel-engel” en de Nicotania Black Knight. Naar de Dierama, ooit gezien op Great Dixter, ben ik al tijden op zoek. Dus ik ga zeker!!!

En dan is er nog de pluktuin. Er is keuze uit eenjarigen, vaste planten, bollen en knollen en kuipplanten, grassen. Vanaf mei kan er al geplukt worden, maar in juli en augustus staat de tuin bomvol. De door de dames gekweekte eenjarigen kom je in tuincentra en bloemwinkel niet veel tegen en de bezoekers zijn dan ook aangenaam verrast door het grote assortiment, volgens hen.

Neem een lunchpakketje mee, we vertrekken rond 12.30 uur uit Leidschendam en zijn rond 13.00 uur in Katwijk. 

We vertrekken om 09.30 uur vanaf de Markt in Breukelen en gaan weer carpoolen. U kunt zich aanmelden via e-mail: hermavanvliet(at)gmail.com of tel. 0294-233632. Graag zo spoedig mogelijk maar uiterlijk op 15 juli. Wilt u dan tegelijk aangeven of u ook chauffeur wilt zijn of graag wilt meerijden. De entree voor de tuin is E. 3,00 en de kosten voor het meerijden, te betalen aan de chauffeur is:  88 km. x 2 = 176 km.  We hanteren de ANWB kilometerprijs van E 0.30 cent en er van uit gaande dat er 4 personen in een auto zitten. Dat maakt E. 0.30 gedeeld door 4 is afgerond E. 0.07 per meerijder. In dit geval dus E.12,32.

Na het bezoek aan Festina Lente lijkt het me leuk om even naar de zee te gaan, harinkje happen of kibbeling eten, een drankje erbij. Even gezellig bijpraten. Alles afhankelijk van het weer uiteraard. Laat het me weten bij aanmelding of u dit ook leuk vindt of liever na het bezoek aan Festina Lente naar huis wilt.  De kosten voor eten en drinken zijn voor eigen rekening.

De excursiecommissie hoopt hier weer en gezellige dag van  te maken en dat kan alleen als velen van u zich weer aanmelden om mee te gaan. Bij minder dan 8 deelnemers gaat de excursie niet door.

Herma