Tuinexcursie (dagexcursie) 14 juni 2018

Op donderdag 14 juni 2018 houdt Groei & Bloei, afdeling Vecht & Venen, haar jaarlijkse tuinenexcursie. We gaan dit jaar naar Gelderland. De reis ziet er als volgt uit:

We vertrekken om 8.15 uur met de bus vanaf de Markt in Breukelen.

De eerste tuin die we gaan bezoeken ligt in Persingen. De tuin ligt rondom het huis met de naam “De Villa”. Het huis werd gebouwd in de jaren dertig. De ligging was zeker voor die tijd bijzonder, als vrijwel enige burgerwoning tussen monumentale boerderijen op pollen. Mensen in de buurt noemden het huis “de Villa”. De eigenaren, Fried en Lily Frederix, zijn hier in 2004 komen wonen en hebben de ca. 2 hectare grote tuin met veel enthousiasme aangelegd. Er is een siertuin rondom het huis, onderverdeeld in een knopentuin, vijvertuin, en achtertuin. Daaromheen liggen een hoogstamboomgaard, een moestuin met veel klein fruit en een bomentuin. Lopend richting stuwwal kom je over een slingerend pad langs twee weilanden, waar IJslandse paarden grazen. Verder lopend kom je bij de nieuwe vijver, die in 2012 is aangelegd. Aan het einde van het perceel vind je de grassentuin.

Hier drinken we bij aankomst koffie/thee met cake.

Daarna gaan we naar D`Alde Coninckshof in Weurt.  Een tuin die we eerder bezocht hebben, maar sindsdien zijn er vele veranderingen doorgevoerd. De tuin van 1 hectare groot is teruggebracht met 1/3 deel door daar van de “Lange As” weer een ponyweide te maken De bomen die er staan zijn stuk voor stuk bijzondere bomen, omdat ze niet veel voorkomen. Zoals de Judasboom, Anna Pauwlonaboom, Acer griseum, moerbeien, clerodendron en een Sequoia gigantea en nog veel meer. Zo zijn er nog de borders, de zilveren tuin, de omgekeerde haha en de wijngaard De tuin is gelegen rondom een boerderijtje uit 1867. Hier verwelkomen de eigenaren Claudia Roskam en Paul Schroder ons van harte. En Claudia discussieert graag met haar gasten of deze veranderingen goede oplossingen zijn om het tuinwerk te verminderen. Paul staat graag achter het fornuis en zal een lunch voor ons bereiden.

Dan vertrekken we naar Dreumel, daar ligt de landschapstuin “Nieuw Robbekampen”. Een gedeelte van de boomkwekerij is in 2012 omgevormd tot een landschapstuin van ca. 15.000 m2. Hoewel er geen vast omlijnd plan/ontwerp is gemaakt vond de eigenaar, Jan van Egmond, dat er een aantal zaken in de tuin aanwezig moesten zijn: waterpartijen, zitgelegenheid, voorzieningen waar klimplanten tegenaan groeien en een groot assortiment planten. Er zijn geenverhardingen aangebracht, overal zijn graspaden aangelegd. Bij de ingang van de tuin zijn ijzeren bogen geplaatst, bekleed met drainageslang. Er zijn 14 bogen geplaatst op een afstand van 2 meter en een overspanning van 6 meter en achter elkaar geplaatst geven ze het idee door een tunnel te lopen. Bij elke boog groeien verschillende klimplanten. We laten ons verrassen wat we nog meer te zien krijgen.

We krijgen hier koffie of thee. Ook zijn er planten te koop en ik vernam dat de heer Van Egmond zeer enthousiast en uitgebreid over zijn planten en tuin kan vertellen.

Voordat we weer huiswaarts gaan drinken we in een nabij gelegen brasserie/café  een afscheidsdrankje met een hapje. We hopen rond 18.00 uur weer in Breukelen te zijn.

De kosten voor leden: € 45 per persoon. Niet-leden zijn ook van harte welkom, de prijs is dan € 57 per persoon. U kunt zich aanmelden, graag vòòr 1 mei, per mail: hermavanvliet(at)gmail.com,  of per tel. 0294-233632, onder vermelding van een bank/girorekening waarvan het verschuldigde bedrag na de excursie kan worden afgeschreven. Leden kunnen zich ook aanmelden met de machtiging in de Vechtroos. Wilt u eerst nog wat informatie belt u dan ook gerust naar Herma. Wilt u met ons mee, wacht dan niet te lang met aanmelden, want vol=vol.

Alles is weer fris en groen
Blij van vrolijke akeleien