Activiteiten & Actueel

Dialezing over stinzenplanten

Op dinsdag 13 februari om 20.00 uur geeft Gerard van Buiten, hortulanus van de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht een kijkje in een typisch Nederlands stukje tuingeschiedenis en vertelt honderduit over de meeste soorten prachtige stinzenplanten.

In 1915 schrijft Jac. P. Thijsse in zijn Verkade album “de Vecht”: “In ’t kleine tuintje met het theehuisje (in Loenen) groeit weer veel Helmbloem of Corydalis. Ook al een echte plant van kloosters en kasteelen en oude buitens”. Daarmee typeerde hij een groep voorjaarsbloeiers die we tegenwoordig “Stinzenplanten” noemen en die vaak uitbundig in grote aantallen parkbossen rond Utrecht en in de Vechtstreek sieren.

Wat zijn stinzenplanten eigenlijk? Waar komen ze vandaan en wat is een goed stinzenplantenmilieu”? Nou, o.a. mierebroodjes! En kun je er ook nog wat mee in je tuin?

Honderdduizenden sneeuwklokjes in Amelisweerd, duizenden krokussen op de buitenplaats Leeuwenburg in Maarssen, bostulpen, bosanemoontjes en vogelmelk bij honderden in oude tuinen in Vechtstreek. Deze en andere planten vormen de bijzondere groep voorjaarsbloeiers die we stinzenplanten noemen.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw is op Fort Hoofddijk de stinzenhelling aangelegd. Onder oude eikenbomen werd een struiklaag van hazelaar geplant en van verschillende plaatsen uit de omgeving werden stinzenplanten uitgeplant en ingezaaid. Vanuit het park van kasteel Rijnhuizen kregen we een emmer krokuszaad dat werd uitgestrooid over de helling. De duizenden krokussen die nu zijn te bewonderen, vinden vrijwel alle hun oorsprong in deze emmer zaad! In de afgelopen 30 jaar heeft de stinzenhelling zich ontwikkeld tot wat een kenner eens "de beste nieuwe stinzenlocatie van Nederland" noemde.

meer
16
Feb
STORMSCHADE
15
Feb
angela’s tuin tussenfase deel 2